موضوع بو دار

چند وقتی بود که یک کتابی رو گذاشته بودم توی مستراح برای خواندن. حالا نه اینکه بیرون مستراح همش دارم مطالعه میکنم، نه. اما گفتم این زمان اندک هم بهینه مصرف شه! نتیجش این شد که بعد از مدت‌ها تلاش مستمر تونستم کتاب ذیل رو بخونم. کتاب بدی هم نبود، تاریخ مختصری در مورد موضوعات مختلف ارائه داده بود.


ما فرهنگ خواندن کتاب/مجله در مستراح را نداریم. حالا نه اینکه خیلی ملت کتاب میخونن که توی دستشویی هم بخونن؟ دقیقا نکته‌اش همینه، اما دو تا نکته ظریف دیگه هم داره:
۱. استایل دستشویی ما برای کتاب دست گرفتن مناسب نیست. بیشتر ازین توضیح ندم هان؟
۲. خوب بعضی کتاب‌ها برای ما مقدسن و بردنشون در دستشویی درست نیست. شاید این باعث شده بگیم کلا کتاب هم چیز پاکیِ و جاش در دستشویی نیست و اینکه ما دستشویی رو جای نجسی میدونیم (غیرازاینکه جای تمیزی نمیدونیم نجس هم میدونیم.)

البته اینجا هم کتاب نمیخونن، شاید بیشتر مجله، روزنامه و یا کتاب‌های تصویری بخونن. اما کتاب هم هست مثل این لیست!




toilet bookA book, generally factual but lightweight and humorous, written to be read in short, occasional bursts, such as when on the toilet


سرمایه‌داری و مناسبت‌هایش

دو سه هفته پیش سایت یک مجله تخصصی، حقوق سالیانه مدیران شرکت‌های بزرگ حوزه‌های نفت و آی تی در نروژ را اعلام کرد. البته اتفاق جدیدی نبود، چراکه در گذشته هرکسی میتونست حقوق شخص دیگری رو ببینه، هنوزم همین طور است اما با یک سری تغییرات و شرایط.
به طور مثال میشه جدول زیر رو دید و همین طور رقم‌ها نجومی هرکدوم رو. به طور مثال دو مدیر اول شرکت FMC و Aibel هر کدام سالیانه ۳۹ میلیون کرون درآمد دارن، به حساب تومن میشه ۱۸.۶ میلیارد تومن. چندتا نکته رو بگم بعد برم سراغ حرف اصلیم:

۱. این میتونه صرفا حقوقشون نباشه و درآمدشون از کارهای دیگری هم شاید شامل بشه.
۲. یک کارمند معلولی بدون سابقه کار در این شرکت ها سالیانه چیزی در حدود ۲۳۸.۵ میلیون تومن حقوق میگیره.
۳. طبعا نروژ کشوری که سطح دستمزدها و هزینه زندگی تقریبا به یک نسبت بالاست میشه توقع داشت که مدیر این شرکت‌ها، حقوق بالایی داشته باشن. اما نه اینقدر بازم.
خوب حالا میرسیم به حرف اصلیم. هردوتا شرکتی که نام بردم، وضعیتشون خوب نیست (وضعیت نفتی نروژ خوب نیست) و جفتشون تعداد زیادی از کارمنداشون رو اخراج کردن یا خواهند کرد. و به طور مثال برید سری به قسمت کار شرکت Aibel بزنید در حال حاضر که من دارم این پست رو مینویسم خبری از درخواست کارمندی نیست، اون هم برای شرکتی به این بزرگی. اما می‌بینیم که همچنان رییس یا مدیران ارشد این شرکت ها چه حقوق‌ها نجومی میگیرند. بله، سیستم سرمایه‌داری همچین جانوری ایست، اتفاقات و نمونه‌های مشابه را حواله میکنم برای پست‌های بعدی در این مورد.

دوتا نکته کوچک، یکی اینکه به نظرم خیلی خوب است که حقوق این افراد مشخص، و مردم میبینن که به طور مثال رییس شرکت ملی نفت نروژ چه مقدار درآمد داره (ردیف سوم)
و اینکه، ستون چهارم، اسکات یعنی مالیات و خوب میبیند که این افراد چه مقداری مالیات سالیانه هم به دولت می‌پردازن (علی الحساب نقطه مثبت سیستم سوسیالیسم)