تفکیک زباله از مبدا در نروژ

چندوقتی بود که میخواستم در مورد سیستم تفکیک زباله از مبداء در نروژ مطلبی بنویسم. هدفم هم نشان دادن الگویی مناسبه تا شاید به درد کسی خورد و تونست اوضاع رو در جامعه خودش عوض کنه. در مورد اینکه اینجا زباله ها چگونه از دم در خانه ها جمع میشه و شهروندا موظف به انجام چه کارهایی هستن؟ یه نکته مهم اینه که این سیستم توی شهری که اول بودم کمی فرق میکرده ولی ورژن خود پایتخت یعنی اسلو رو مینویسم اما کلیتش یکیه.
اول اینکه اینجا تفکیک از مبداء به شدت انجام میشه و آدم‌ها به شدت مراعات میکنند. حتی در خوابگاه‌های دانشجویی. اینجوری هست که زباله ها به شکل زیر تقسیم بندی میشه، توی تصویر داره توضیح میده که هر زباله ای در کدام شاخه قرار میگیره (مثلا سی‌دی یا نون و... در کدام شاخه است). در آخر شکل هم توضیح داده که حالا هر کدوم از انواع زباله ها رو در کدوم ظرف بریزید و یا کجا ببرید.
 

توی خانه‌ها معمولا چند سطل زباله وجود داره یکیش برای زباله های مواد غذایی، یکی برای  زباله‌های پلاستیکی، یکی برای کاغذ و مقوا و همین طور برای ظروف کنسرو و شیشه ای و الی آخر(تصویر سوم).و میتونید به صورت رایگان دو نوع پلاستیک با رنگ متفاوت رو از فروشگاه‌های مواد غذایی بگیرید که زباله های مواد غذایی و پلاستیک رو جدا کنید (چون همون طور که توی تصویر می‌بینید این زباله ها رو در یک سطل می اندازید) که این کار در انتهای این پروسه کمک به راحتی تفکیک زباله در اون مرکز میکنه.
برای هر نوع زباله سطل مخصوص به خودش وجود داره. حتی برای لباس و کفش و منسوجاتی که نمیخواید اما سالم هست رو توی یه سطل مخصوص (تصویر زیر) بندازید تا اون‌ها رو بشورن و تعمیر کنن و بدن به آدم هایی که نیاز دارن (احتمالا کشورهای آفریقایی).
 
بله کاملا کار سختی هست، و هراز گاهی می‌بینید که یه نفر با یه کیسه پر از شیشه و قوطی فلزی در برف کنار سطل زباله مخصوص اونها ایستاده و داره یکی یکی از توی کیسه در میاره و میندازه اون تو(همش رو باهم نمیشه انداخت چون دربش از بالا باز نمیشه!). و همین طور باید کاملا مراقب باشید که چی رو در کدوم سطل میندازید و اینکه چون چندتا سطل هست جای بیشتری به جای یک سطل میگیره (تصویر پایین).
 
شهرداری اسلو هم یه اپ برای تلفن‌های همراه درست کرده که همین توضیحاتی که من دادم را ارپه داده(همراه با ویديو) و هم در مورد اینکه نزدیکترین سطل زباله مخصوص ضایعات مختلف به شما کدومه رو نشون میده . البته واقعا استفاده ازین اپ فقط برای دفعه اول میتونه مفید باشه.
در اماکن عمومی هم به همین منوال است و سطل های متفاوت برای زباله های متفاوت وجود داره (تصویر زیر)
 
تا اونجا که میدونم زباله های پلاستیکی و مقوایی صد در صد بازیافت میشن ولی از بقیش خبر ندارم. و فکر میکنم این سیستم در همه کشورهای توسعه یافته هم اجرا شه.
من یادمه شهردای تهران خیلی وقت پیش هم نایلون هایی برای تفکیک زباله پخش میکرد ولی مردم انجام نمیدادن و دیگه هم ادامه داده نشد اما به نظر میاد که خیلی دوست دارن انجام بشه اما تا فرهنگش بین مردم جا نیوفته امیدی بهش نیست. امیدوارم این مطلب کمکی به محیط زیست کشور و فرهنگ خودمون بکنه.
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

لطف کردی